Gehoorverlies onderzoek

Onderzoek

Hoe belangrijk is het om goed te horen? Wat zijn de gevolgen van onbehandeld hoorverlies en waar helpt een passende hooroplossing tegen? Op deze pagina leest u meer over onderzoeken met betrekking tot gehoorverlies en de gevolgen die daarbij komen kijken. 

Deze onderzoeken zijn de inspiratie geweest voor de Internationale Campagne voor Beter Gehoor.

 • Gehoorverlies breekt hersenfuncties af

  20 mei 2015

  Onderzoekers van het Brain and Behavior Laboratory aan de universiteit van Colorado bestudeerden neuroplasticiteit en de impact van leeftijdsgerelateerd gehoorverlies op de hersenen. Ze ontdekten dat de hoorgebieden van de hersenen krimpen, wanneer gehoorverlies optreedt. Vervolgens spreekt het brein andere gebieden aan om geluidsimpulsen alsnog te kunnen verwerken. Deze vorm van compensatie verhoogt de gehele belasting van de hersenen en kan bijdragen aan cognitieve achteruitgang.

  Dr. Anu Sharma van het Brain and Behavior Laboratory: "Recente rapporten beschrijven een significante relatie tussen leeftijdsgerelateerd gehoorverlies en dementie. Compenserende reorganisatie van de hersenen gekoppeld aan gehoorverlies zou hierin een rol kunnen spelen.”

  Verder zegt ze: “Zelfs kleine gradaties van gehoorverlies kunnen veranderingen in de hersenen veroorzaken. Om het brein te beschermen tegen deze reorganisatie, zouden gehoortesten voor volwassenen en ondersteuning in de vorm van gehoorapparaten veel eerder moeten worden overwogen.”

  Bekijk het onderzoek van het Brain and Behavior Laboratory (Engels)

 • Hoortoestellen kunnen bescherming bieden tegen cognitieve achteruitgang

  4 april 2015

  Een Johns Hopkins-studie toont aan dat het dragen van hoortoestellen kan helpen bij het uitstellen van toekomstige cognitieve problemen. Het onderzoek omvatte ruim 250 mensen (rond de 75 jaar), waarvan het merendeel kampt met mild, matig of ernstig gehoorverlies. Op drie verschillende momenten, verdeeld over een periode van 20 jaar, ondergingen zij tests met betrekking tot het geheugen, leren, verwerkingssnelheid en aandacht.

 • Depressie mogelijk gevolg van gehoorverlies

  13 maart 2014

  Een recente studie door het National Institute on Deafness and Other Communication Disorders (NIDOCD) bevestigt wat al geruime tijd wordt vermoed: er is een verband tussen gehoorverlies en depressie. Gehoorverlies zorgt voor communicatieproblemen die op hun beurt kunnen leiden tot schaamte, frustratie en vermoeidheid. Daarnaast zorgt het ervoor dat mensen zich onttrekken aan sociale activiteiten en geïsoleerd raken. Het is die sociale isolatie die gevoelens van eenzaamheid, onbegrip en depressie veroorzaakt.

 • Verband dementie en gehoorverlies

  28 februari 2011

  Uit een recente studie van de Johns Hopkins University en het National Institute on Aging blijkt dat ouderen met gehoorverlies op den duur aanzienlijk meer kans hebben om dementie te ontwikkelen dan mensen met een goedwerkend gehoor. Ondanks dat de link tussen gehoorverlies en dementie nog niet exact duidelijk is, kan volgens de onderzoekers wel worden gesteld dat deze bevindingen leiden tot nieuwe manieren om dementie te bestrijden.