Hoe zorg je voor je gehoor?

19 februari 2019

Om je heen zijn dagelijks ontzettend veel geluiden. Dit is wat het leven interessant en levendig maakt. Geluid kan ons ook helpen ontspannen, na een lange dag bijvoorbeeld. Maar, hoe zorgen we goed voor ons gehoor? Lees verder voor de tips van de audiciens.


Onze koptelefoon laat ons verdwijnen in een privéwereld van muziek of een podcast. Het is tegenwoordig normaal om mensen te zien met oordopjes in, of een gigantische koptelefoon op het hoofd. 

Hoe dan ook, het is altijd verstandig om het volume op een veilig niveau te houden. Volgens de Wereld Gezondheid Organisatie kan het geluid van je koptelefoon hetzelfde niveau bereiken als het geluid van een rockconcert. Wereldwijd lopen maar liefst 1,1 miljard jonge mensen het risico van gehoorverlies door onveilige luistersituaties.

Tip van een audicien: check de volumewaarschuwing op je telefoon of laptop wanneer je oordopjes of een koptelefoon gebruikt. Bij de meeste apparaten wordt aangegeven wanneer het volume te hoog staat.


Wat zou het fijn zijn als we kunnen voelen of ons gehoor in gevaar is. Maar helaas, er is geen betrouwbare manier om zeker te weten of je risico loopt op gehoorschade. Maar er zijn wel enkele waarschuwingssignalen voor gehoorverlies die je niet zou moeten negeren. 

  1. Tinnitus. Als je oren piepen of je hoort een ruis na een evenement, is dit een duidelijke indicatie dat ze zijn blootgesteld aan geluid van een hoog volume.
  2. ‘Gedempt’ gehoor, ook wel bekend als tijdelijk gehoorverlies. Dit kan gebeuren na bijvoorbeeld een muziekconcert, de bioscoop, of zelfs na het sporten.
  3. Je moet luider praten om jezelf duidelijk verstaanbaar te maken.


Tip van een audicien: als je één van deze waarschuwingssignalen opmerkt, vermijd dan harde geluiden totdat het gehoor weer normaal is.

Tot 80 decibel wordt continu geluid als veilig beoordeeld. Alles hoger dan dit niveau kan schade aan je gehoor opleveren. Deze harde geluiden kunnen door verschillende bronnen komen. Je kunt luisteren naar harde muziek, maar op je werk kan gehoorschade ook ontstaan. Om gehoorschade op het werk te voorkomen heeft de overheid een aantal strikte regels ingesteld. Wanneer er kans is op gehoorschade moeten er maatregelen getroffen worden. 
Wat is een veilig volume niveau
Werkgevers zijn, volgens de wet, verplicht om (gehoor)schade bij hun personeel te voorkomen, maar werknemers hebben zelf ook verantwoordelijkheid. Bij een geluidsniveau boven de 80 dB moet de werkgever gehoorbeschermers beschikbaar stellen en bij een niveau boven de 85 dB zijn werknemers verplicht deze ook te dragen.

Helaas kun je vrij snel gehoorschade oplopen. Wanneer je slechts 15 minuten blootgesteld wordt aan geluiden van bijvoorbeeld kettingzagen of de muziek in een bar, loop je al risico. Het is dus belangrijk om hier zelf ook goed op te letten. 

Tip van een audicien: denk jij dat je gehoorschade oploopt tijdens je werk? Geef dit dan aan bij je leidinggevende. Je hebt namelijk recht op gehoorbescherming bij een geluidsniveau vanaf 80 dB. Kijk voor meer informatie op https://www.arboportaal.nl/onderwerpen/gehoorbescherming/vraag-en-antwoord/wanneer-is-gehoorbescherming-verplicht

 

Maar er is ook goed nieuws. Gehoorverlies door hard geluid of ander lawaai is te voorkomen. Je hoeft alleen in de gaten te houden aan welk geluidsniveau je jezelf blootstelt en dit te minimaliseren wanneer het gevaarlijk wordt.

1. Gebruik een goed passende en ruis onderdrukkende koptelefoon

Omdat een goede pasvorm voorkomt dat het geluid weglekt, kan je alle audio duidelijk horen zonder het volume omhoog te hoeven draaien naar een gevaarlijke niveau.

Als je weet dat je op een lawaaierige plaats of bij een lawaaierige activiteit bent, draag dan gehoorbescherming. Goed ingebrachte oordopjes kunnen het niveau van blootstelling tot maximaal 45 decibel verminderen.

Hoe doe je bescherming in

3. Neem luister-pauzes

Of je nu op een luide locatie zit of een audioboek luistert; het is een goed idee om je oren van tijd tot tijd wat rust te geven, door bijvoorbeeld een geluiddichte koptelefoon op te zetten. Dit vermindert de continue blootstelling en geeft je oren een kans om te herstellen.

4. Laat je gehoor regelmatig controleren

Een hoortest geeft een duidelijk beeld over hoe je nu hoort. Dit geeft je wat rust en inzicht in alle luisteruitdagingen waar je je misschien niet van bewust bent. Door regelmatig je gehoor te testen kunnen jij en je audicien bijhouden hoe jouw gehoor zich in de loop van de tijd ontwikkelt en of je actie moet ondernemen.

Bekijk waar de Campagne voor Beter Gehoor actief is en waar u een hoortest kunt doen.