De gevolgen van onbehandeld gehoorverlies

21 januari 2019

Hoe eerder u actie onderneemt met betrekking tot gehoorverlies, hoe eerder u begint om de scherpte, het vertrouwen en de controle terug te krijgen. Zo snel mogelijk beginnen is ook van vitaal belang om een einde te maken aan de vele negatieve gevolgen die kunnen voortvloeien uit gehoorverlies, zoals:

 

Als je niet kunt horen wat er om je heen gebeurt, vermindert je mentale scherpte. Dit komt omdat de vermindering van de auditieve stimulatie in de loop van de tijd het vermogen van de hersenen om geluid te verwerken en spraak te herkennen, kan aantasten. Het brein krijgt niet de oefening die het nodig heeft.

 

Onderzoek toont consequent de aanzienlijke effecten aan van gehoorverlies op sociale, psychologische en cognitieve prestaties. Het kan leiden tot cognitieve achteruitgang en dementie.

 

Omdat gesprekken zoveel meer mentale energie verbruiken als je het moeilijk vindt om te horen, zorgt een onbehandeld gehoorverlies er vaak voor dat mensen zich terugtrekken van sociale contacten. Dit kan leiden tot isolatie en depressie als je het onbehandeld laat.

Hoe eerder u een behandeling zoekt, hoe eerder u een einde maakt aan de ontwikkeling van negatieve gevolgen.

 

  • Je onveilig voelen als je buiten bent, omdat je niet weet waar geluiden vandaan komen

  • Zich depressief en alleen voelen

  • Moe worden en rusten na het werk of sociale activiteiten

  • Problemen hebben met onthouden wat mensen hebben gezegd

  • Problemen ervaren met één op één gesprekken bij bijeenkomsten met meer mensen

  • Een verminderde kwaliteit van leven door gehoorverlies

  • Irritatie bij naasten vanwege moeilijk te voeren gesprekken en veel moeten herhalen

Het is belangrijk om hulp te zoeken als u tekenen van gehoorverlies constateert bij uzelf of een dierbare.

 

Als je niet goed meer kan zien, ga je naar de opticien. Als je een gebitsprobleem hebt, ga je naar de tandarts. Maar om allerlei redenen, zoals misplaatste trots of schaamte, vermijden veel mensen om naar een audicien te gaan. Een hoortest waarmee de status van uw gehoor wordt vastgesteld is echter snel geregeld en zonder verplichtingen.

Vraag een hoortest aan